Suomi hyväksyi europuoluetuen, 2.10.2003 PDF Tulosta Sähköposti

2.10.2003

On puolueita ja on puolueiden puolueita.

Jälkimmäiseen sarjaan kuuluvat "Euroopan laajuiset poliittiset puolueet" eli europuolueet.

Ne saivat EU:ssa virallisen aseman, kun ulkoministereiden muodostama yleisten asioiden neuvosto hyväksyi niille 29.9.2003 ohjesäännön. Sen mukaan europuolue voi olla se, jolla on edustajia - tai sen edustajat ovat saaneet vaaleissa yli 3 % äänistä - vähintään neljäsosassa jäsenmaiden parlamentteja tai alueellisia parlamentteja.

Ohjesääntö oli edellytys sille, että europuolueille voidaan ruveta maksamaan europuoluetukea EU:n rahoista. Europarlamentin budjettivaliokunnan läpäisi lokakuun alussa määrärahaesitys, jonka mukaan europuoluetukea maksetaan jo ensi vuonna. Puolen vuoden määräraha tähän tarkoitukseen on 4,2 miljoonaa euroa.

Europuolueiden ohjesääntö - ja sen myötä puoluetuki - hyväksyttiin neuvostossa määräenemmistöllä.

Suomi oli puolueiden puolueiden perustamisen kannalla!

Vastaan sen sijaan äänestivät Tanska, Italia ja Itävalta.

Tällä tavalla siunattiin se, että kansalliset puolueet kulkevat entistä tiukemmin ulkomaisessa narussa. Europuolue on kokoomuksella, demareilla, kepulla ja vihreillä.

Europuolueista federalistisin on kokoomuksen emopuolue Euroopan kansanpuolue (PPE). Se on asettanut tavoitteekseen EU:n muodostamisen liittovaltioksi. Yksi puolueen tavoitteista toteutuu, kun EU:ssa otetaan käyttöön liittovaltiohenkinen perustuslaki.