11.1.2006 Tulosta
11.01.2006 12:45

Venäjän ja Ukrainan kaasukiista on tuottanut erityisesti balteilta, puolalaisilta ja unkarilaisilta kannanottoja, joissa varoitetaan Venäjän katalista energiajuonista.

EU:n riippuvaisuudesta Venäjän kaasusta on artikkeli toisaalla näillä sivuilla (Katsopa näitä-osastossa).

Tänään kiinnitän kuitenkin huomion Venäjän ja Ukrainan uuteen kaasuntoimitussopimukseen (jonka takia Ukrainan parlamentti antoi maan hallitukselle epäluottamuslauseen).

Kasusopimus on kummallinen siltä osin, että venäläinen Gazprom toimittaa Ukrainan Naftogazille kaasua erityisen välittäjäyhtiön (Rosukrenergo) kautta.

Kaasu on kahdenhintaista. Venäjä myy kaasuaan tämän välikäden kautta Ukrainaan 230 dollarin hintaan (1000 kuutiolta), ja samoja putkia pitkin Ukrainaan toimitetaan Turkmenistanin ja Kazhakstanin kaasua 50-65 dollarin hintaan.

Kun laskee julkistetun sopimukseen sisältyvän kaasu määriä ja hintoja, päätyy helposti tulokseen, että jonnekin katoaa 600-800 miljoonaa dollaria vuodessa.

Sen takia kiinostaisi tietää, kuka omistaa Rosukrenergon.

Sen salaisuuden paljastuminen voisi kertoa meille paljon toisaalta Venäjän ja toisaalta Ukrainan oligarkeista ja heitä suojelevista presidentillisistä piireistä.