20.1.2006 Tulosta
20.01.2006 11:37

Kun palasin Strasbourgin täysistuntoviikolta Helsinkiin ja luin alkuviikon lehdet, huomasin Helsingin Sanomissa virheen, jonka olin jo joulun alla sinne yleisön osastolla korjannut: EU:n komission tilaamaa Eurobarometri-tutkimusta oli jälleen tulkittu väärin.

Lehdessä (18.1) julkaistiin taulukko ”EU:n perustuslain kannatus loppusyksystä 2005”. Otsikoinnista ja asiayhteydestä syntyi vaikutelma, että olisi mitattu kannatusta sille perustuslakiluonnokselle, joka on hylätty Ranskassa ja Hollannissa.

Siitä ei ollut kysymys. Tutkimuksessa nimenomaan sanottiin, että kansalaisilta ei kysytty kantaa konkreettiseen ehdotukseen vaan perustuslakiin yleensä. Sanottiin, että mielipide ”ei ole kannanotto keskustelun alaisena olevan nykyisen perustuslain sisältöön”.

Kysymyksessä oli niin ollen harhaanjohtava uutisointi, jonka olen taas vaatinut lehteä korjaamaan.

On vielä muistettava, että perustuslakiasia ei kuulu millään muotoa Euroopan Parlamentin toimivaltaan, vaikka parlamentin federalistinen (kahden kolmasosan) enemmistö yrittääkin esiintyä asiassa aloitteellisesti. Europarlamentti puuhastelee Duff-Voggenhuber-mietintöjensä kanssa ihan turhaan sellaisten asioiden parissa, jotka eivät sille kuulu.

Eurouskovaiset fundamentalistit ovat huonoja häviäjiä. Federalismi on heille uskonto, jossa perustuslaki on nostettu Jeesuksen asemaan.