6.2.2006 Tulosta
06.02.2006 10:31

Sen osoittaa vakuuttavalla tavalla yhtiön vuoden 2005 tilinpäätös.

Fortum Oy on tehnyt ansiotonta voittoa sähkön kaksinkertaisella pörssittämisellä, kun sähkön tukkuhinta on ensin kiinnitetty pohjoismaisen sähköpörssin Nord Poolin hintoihin ja sitten viety vielä päästöoikeuspörssiin. Siinä on käynyt niin, että sähkön tukkuhinta on erotettu kahteen eri kertaan sen tuotantokustannuksista.

Päästöoikeuskauppa ei ole markkinamekanismi, vaikka markkinavihreät möivät sen sellaisena EU:lle. Sen hyötyjät ja häviäjät määrää hiilidioksidin päästöjen markkinaoikeuksien alkujako, ja sen jaon Vanhasen hallitus toimitti niin, että Fortumille annettiin - ilmaiseksi - sähköntuotannossa tarpeettomiksi osoittautuneita päästöoikeuksia. Yhtiö on myynyt ne pois ja kirjannut ilmaistuotot voittoihinsa, joista niitä jaetaan tänä keväänä osakkeenomistajille. Vastaavasti valtiovalta suunnittelee ostavansa ulkomailta lisää päästöoikeuksia, jotka se jakaa edelleen ilmaiseksi muun muassa Fortumille.

Näistä asioista varoitin näillä kotisivuilla otsakkeen ”Ympäristö” alta löytyvässä kirjoituksessa 26.2.2004. Oli ennalta nähtävissä, mitä tapahtuu.

Törkeyden huippu (täydennettynä Fortumin johtajien ansiottomasti saamien optioiden hinnan nousulla) on se, että yhtiö aikoo jakaa monopolisähkön ylihintana perimänsä voitot yksityisille osakkeenomistajilleen. Yhtiötä privatisoimalla on näille keinottelusta rikastuville piireille luotu rahatekoautomaatti tavalla, josta kirjoitan otsakkeen ”Katsopa näitä” alta löytyvässä kirjoituksessa ”Väärin privatisoitu!”.

Pääosaltaan ulkomaiset sijoittajat saivat noin 30 % Fortumista 867 miljoonalla eurolla. Kun heille palautetaan nyt osinkoina siitä kolmannes (aikaisemmin palautetun 460 miljoonan euron lisäksi), he ovat pian saaneet omansa takaisin ilman että valtio hyötyy siitä mitään; privatisointirahathan on jaettu veronalennuksina Suomen suurituloisille.

Suurimman hyödyn ovat keinottelijat kuitenkin saaneet Lipposen hallituksen väärin perustein privatisoimasta omaisuudesta osakkeidensa arvonnousuna. Tämän maanantaiaamun ensimmäisen pörssikurssin mukaan on sijoittajien 867 miljoonaa muuttunut sähkön hinnan tuplapörssityksen (ja Venäjältä tuodun halpasähkön) ansiosta - mutta ilman yksityisomistajien ansiota - yli 5 000 miljoonaksi euroksi.

Sen lisäksi on näille kapitalismin heinäsirkkaparville annettu ilmaiseksi - muka osinkoina - neljännes Fortumista irrotetun Neste Oil Oy:n osakkeista eli tämän aamun pörssikurssin mukaan arvoltaan 1 500 miljoonan euron osakkeet.

Suorastaan tuomittava teko on se esitys, jonka mukaan Fortum aikoo hinata yksityisomistajiensa osakkeiden hintaa (valtiohan ei enää osakkeitaan myy) ylöspäin ostamalla markkinoilta omia osakkeitaan miljardilla eurolla (joka peritään sähkön ylihintana kuluttajilta).

Sitten vielä yksi uusi ennustus.

Kun sähkön hintaa Suomessa ”eurooppalaistetaan” ja siitä tehdään EU:n yhteismarkkinoilla sama kaikille, hinta Suomessa nousee merkittävästi. Tämä ei ole oma arvioni vaan sähköntuottajien eurooppalaisen yhteistyöjärjestön Euroelectricin arvio. Lobbausyhteisö, jossa Fortum on mukana, toimii sähkön hinnan eurooppalaistamisen puolesta.