11.03.2006 Tulosta
11.03.2006 11:09

Tällä tarkoitan tapaa, jolla Suomessa tänään hoidetaan suhteita naapurimaahamme Venäjään.

Europarlamentissa olen pannut merkille, että EU:n isot maat parantavat suhteitaan Venäjään, mutta niiden reaalipolitiikan suojassa Puola ja Baltian maat - ja nyt Suomi - ovat ryhtyneet aktiiviseen sanasotaan naapurimaan kanssa. 

On aivan ennenkuulumatonta, että Suomen puolustusvoimain komentaja lähetetään Washingtoniin pelottelemaan suomalaisia Venäjällä ja avaamaan sillä tavalla sanallinen etärintama Venäjää vastaan.

Kun amiraali Juhani Kaskeala otti USA:ssa julkisesti kantaa Venäjän sisäiseen kehitykseen, oikeampi paikka sille olisi ollut kotimaa. Keskustella saa ja pitää, ja se on myös puolustusvoimain komentajan kansalaisoikeus, mutta hänen asemassaan sille pitää arvioida oikeampi paikka kuin USA:n valtakeskuksen eteinen.

Nyt syntyy vaikutelma, että Suomi tunkee USA:ssa itseään sisään Naton ovesta, jonka portinvartijana toimii Amerikan Yhdysvallat (USA).

Vaikutelmaa täydentää se, että Tarja Haloselle valmistellaan anteeksipyyntömatkaa presidentti Bushin luokse sanomaan, että Suomen presidentti ei itse asiassa tarkoittanut mitään sanoessaan YK:ssa, että USA:n hyökkäys Irakiin oli laiton.

Kuvaa täydentävät Yleisradion tv-uutisten uuden supo- ja armeijavastaavan Olli Ainolan esiintymiset USA:n puolesta ja Suomen Nato-jäsenyyden puolesta ja kansan suoranainen pelottelu Venäjän asevoimalla. On muistettava, että Suomen ja Venäjän raja voi olla pian Naton ja Venäjän raja ja että Nato-joukot jo harjoittelevat sotaa Suomessa. Suomella on selvästikin uusi Venäjä-politiikka, ja Venäjän näkökulmasta on ymmärrettävää se, että sielllä varaudutaan sotilaalliseen uhkaan myös Suomesta käsin.

Joku poliittisen matalan paikan leirin osanottajajoukko on päättänyt Nato-projektin loppuunsaattamisesta ja vie asiaansa eteenpäin pelottelemalla Nato-jäsenyyttä vastustavia suomalaisia Venäjällä?

Tehdään epäviisasta ulkopolitiikkaa, ja siitä vastuun kantaa presidentti Tarja Halonen. Hän on kummallisella tavalla hukannut poliittisen Venäjä-pallon.