01.09.2013 Tulosta
01.09.2013 10:14

 

 

Vasemmiston kuuluu olla köyhän puolella.

 

 

”Ken maasta hyisen hallan loi pellot viljavat, ken nosti tehdasvallan ja linnat korkeat, ken riemut rikkahille luo, vaan kyynelmaljan itse juo?”

 

 

Pidin eilen juhlapuheen Suomen Työväenpuolueen Forssan kokouksessa vuonna 1903 hyväksytyn Forssan ohjelman 110-vuotisjuhlassa.

 

 

Puhe ei ole mikään uusi sen ohjelman luonnos.

 

 

Tarkoitukseni oli osoittaa, että vasemmiston kyynelmaljaan on runsaan 100 vuoden aikana kertynyt monia sellaisia uusia murheita, jotka kaipaavat aatteellista pohdiskelua ja uusia linjauksia.

 

 

Puheen alussa muistelin historiaa.

 

 

Vasemmisto pihtisynnytettiin Ranskassa vuonna 1789 vaatimaan valtaa kansalle. Synnytyksen kätilönä toimi väkivalta. Vallankumouksen lapsena syntynyt vasemmisto on sen jälkeen toiminut 224 vuotta tasa-arvoisen ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan puolesta. Kun sana ”vasemmisto” kuvasi alun perin Ranskan kansalliskokouksessa eli maailman ensimmäisessä parlamentissa istumajärjestystä puhemiehen näkökulmasta katsottuna, vasemmiston on oltava enemmän kuin pelkkä istumajärjestys.

 

 

Tänään vasemmisto on pelkkä istumajärjestys, isäntärengit isäntien pöydissä.

 

 

 

 

 

 

 

Tässä linkki puhetekstiini: http://www.eskoseppanen.net/index.php?option=com_content&view=article&id=787:naekoekohtia-vasemmiston-tilasta&catid=19:aate-ja-ismit&Itemid=33