Tervetuloa kotisivulleni.

Olen eläkeläinen, entinen Yleisradion toimittaja, Suomen eduskunnan jäsen ja Euroopan Parlamentin jäsen. Kun en halua olla mikään ex, käytän itsestäntäni titteliä kauppatieteiden kandidaatti, vaikka en ole enää kandidaatti mihinkään toimeen.


Kommentoin maailman menoa näillä sivuilla ja siirrän niille myös uusia julkaistuja tekstejäni.

Laaja tekstintuotantoni ajalta, jolloin olin Euroopan Parlamentin jäsen, löytyy edelleen näiltä sivuilta jaoteltuna aihealuettain vasemman reunan linkkien takaa.  


Minuun saa yhteyden

sähköpostilla seppanen@kaapeli.fi 
puhelimitse (040-5211729)
kirjepostitse (Partiotie 33, 00370 Helsinki)


Elämää ja entropiaa

Ylläpitämäni Elämää ja entropiaa blogin pari uusinta kirjoitusta on nähtävissä suoraan tästä etusivulta. Kaikki blogi-kirjoitukset ovat selattavissa vasemman reunan 'Elämää ja entropiaa' -linkistä.

21.12.2007 10:18

Hyvää vuoden loppua kaikille!

Ensi vuonna joulupukin tulisi tuoda joka kotiin kännykkäpuhelinluettelot, sillä markkinavoimat eivät niitä tuota - sattuneesta syystä.

Samat yritykset pyörittävät sekä puhelinluetteloita että myös numerotiedusteluja.

Nämä yhtiöt, Eniro ja Fonecta, ovat ulkomaalaisomistuksessa (ja täyttä bluffia on luettelon kanne teksti "puhelinluettelo, suomalainen klassikko").

Enirosta 7 suurinta omistajaa (mm. Fidelity, Hermes, Kairos, Richmond, Parvus) omistaa 44 %.

Fonectan suuromistajia ovat australialainen Macquarie Bank, kanadalainen Caisse ja japanilainen Nikko.

Näille vieraille riistäjille menee suurin osa kohtuuttoman kalliista numeropalvelumaksuista.

Enirolla tiedustelu maksaa vähintään 1,40 euroa plus puolen minuutin jälkeen 16 senttiä per jokainen seuraava 10 sekuntia.

Fonectalla se maksaa 0,99 euroa ensimmäiseltä 10 sekunnilta ja sen jälkeen 0,17 euroa per jokainen seuraava 10 sekuntia.

Numerotiedustelumarkkinoilla ei näillä hinnoilla paljon kilpailla.

Mainittujen firmojen toimittamista puhelinluettelosta ei löydy kännykkänumeroita siksi, että vain - vähenevien - lankapuhelinnumeroiden haltijat saavat numeronsa luetteloon ilmaiseksi. Mummonmarkkakymppi on hirmuinen hinta tiedustelusta saadusta sellaisesta kännykkänumerosta (ja vielä puoli euroa yhdistämisestä sen päälle), jota ei ole luettelossa.

Luettelo- ja numerotiedustelubisnes tuottaa suuria voittoja. Pari verovuotta sitten Fonectan johtajat tienasivat optioita 20 miljoonalla eurolla toimitusjohtajamerkonomi Heikki Jämsäsen johdolla. Hänen ansiotulonsa olivat kyseisenä vuonna - ennen Fortumin optioiden laukeamista sen yhtiön johtajien ansiottomiksi optiotuloiksi - Suomen toiseksi suurimmat ja isommat kuin Jorma Ollilan tulot. Ollila on sentään maisterismies ja vähän muutakin.

Joulupokin kontissa olisivat ensi vuonna arvotavaraa kännykkäpuhelinluettelot!

Muistutan vielä siitä ongelmien alkusyystä, mistä Erkki Tuomioja kirjoittaa tänään HS:n yleisön osastossa.

Taistelimme hänen kanssaan - yhdessä noin kolmen muun edustajan kanssa - yhtynyttä kokoomus-sdp-rkp-kepu -liittoutumaa vastaan HPY:n edustajistossa puhelinyhdistyksen perustoiminnan eli halpojen puhelujen (ja kunnon puhelinluetteloiden) puolesta, mutta hävisimme. Yhdistys muutettiin osakeyhtiöksi (Elisa), jota hallinnoivat kuluttajien sijasta sijoittajat. Elisa-osakeyhtiö käytti sitten ylihinnoiteltuja puhelumaksuja Radiolinja-nimisen matkapuheluoperaattorin kaappaamiseen voidakseen tuottaa meille ylikalliita kännykkäpalveluja - ja suuria voittoja (ulkomaisille) "sijoittajilleen".

Ulkomaiset omistajat syöttävät nyt Elisalle sen omaa lääkettä: markkinavoimien diktatuuria.