16.12.2012 Tulosta
16.12.2012 09:45

Olen - pyynnöstä - aloittanut kolumnoinnin Helsingin Sanomien sunnuntainumeron työtä käsitteleville sivuilla. Vuoroni on joka kuudes viikko.

Tämän päivän (16.12.2012) lehdessä oli ensimmäinen juttuni "Työrintamalta", tämä tässä:

 

"Ensin oli käden työ ja sitten tuli pään työ. Kaikkinainen työ on tehnyt ihmisestä ihmisen. Työn kautta hän saa työyhteisön, sosiaalistuu ja kuuluu joukkoon. Ihminen on sitä, mitä työtä hän tekee.

 

Työväenliike toimii sen puolesta, että jokaisella on työtä. Terveet, työkykyiset kanssaihmiset eivät saa olla työnteon vapaamatkustajia. Vähän sellaisesta matkailusta on kysymys, kun puhutaan kansalaispalkasta ilman yleishyödyllistä työntekovelvollisuutta. Jos sosiaaliturvaa kutsutaan kansalaispalkaksi, se käy, mutta tekemättömästä työstä ei pidä maksaa palkkaa.

 

Prekarisoitunut nuoriso uskoo kansalaispalkkaan. Usko perustunee siihen, että suurimmalle osalle uusia työntekijöitä ei ole tarjolla vakinaista työsuhdetta. Pätkätyöläisen elämä on loputonta tanssia susien kanssa työantajan pillin tahtiin. Kilpailu työsuhteiden uusimisesta myrkyttää työyhteisön ilmapiirin, ja harvat meistä ovat siinä kisassa oman elämänsä sisäisiä sankareita.

 

Jotkut työt ovat paskahommia (anteeksi, jos niitä töitä ei saa kutsua sillä nimellä). Nekin duunit on tehtävä, ja niistä pääsee pois kouluttautumalla parempiin ammatteihin.

 

Niitä töitä ei voida teettää maahanmuuttajilla niin, että suomalaiset vapautuisivat yhteiskunnalle tarpeellisten töiden tekemisestä kansalaispalkoille pelkän kansalaisuuden perusteella. EU:ssa kansalaispalkka kuuluisi myös maassa oleskeleville muille EU-kansalaisille, mikä vapauttaisi Kaakkois-Euroopan köyhät romanit Suomessa kerjäämisen riesasta.

 

Vasemmisto puolustaa ansiokkaasti palkkatyötä eikä helpolla lämpene kansalaispalkka-aatteelle. Sen sijasta sen on aika ottaa positiivisempi kanta yrittäjyyteen. Jos ihminen työllistä itsensä ja muitakin, yrittäjä on ansainnut suurenkin palkkansa – mutta ilman veroetuoikeuksia.

 

Tässä tekemättömien töiden maailmassa työn tulosten jaon tulee suosia kaikkia niitä, jotka tuottavat yhteistä hyvää.

 

 

Jokaiselta kykyjensä mukaan ja jokaiselle työpanoksensa mukaan!"